Image 1 Image 2 Image 3

Vizes élőhelyrekonstrukció

Az Erebe-szigetek vizes élőhelyrekonstrukciója a HUFH30004 Natura2000-es területen

Az Erebe-szigeteknek kiemelt szerepe van a dunai vízi életközösségek fennmaradásában. A hatósági engedélyek beszerzését követően 2023-ban megkezdődhetett az Erebe-szigetek mellékágrendszerének vizes élőhely-rekonstrukciója, amely várhatóan 2024-ben fejeződik be. 40 000 köbméter kavicsot kotrunk ki és juttatunk vissza a főmederbe, valamint a Vöröskői vezetőmű 20 méteres szélességben történő megbontásával eltávolítjuk a víz útjában lévő akadályt.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság több mint 70 000 hektár védett területért felel Magyarország észak-nyugati részén. E területek között maga a Nemzeti Park, továbbá 3 tájvédelmi körzet és több természetvédelmi terület található, valamint néhány Natura2000 terület is. Így az Igazgatóság szervezi a HUFH30004 Szigetköz Natura2000 terület fenntartását és kezelését is. E terület keleti szélén találhatóak az Erebe-szigetek a Duna főmedrében, amelyek az egyik legértékesebb és leglátványosabb élőhelyek a térségben.

Az Erebe-szigetek rekonstrukciója az itteni dunai mellékágak feltöltődése és részbeni kiszáradása miatt halaszthatatlanná vált. A megvalósítás alatt lévő LIFE WILDisland projekt részeként lehetőség van az elzáródott mellékágak dunai újraárasztására. E vizes élőrekonstrukciós tevékenység révén a szigetek hidrológiai adottságai javulni fognak és ezzel együtt mintegy 105 hektár természetes puhafás ártéri erdő vízháztartása is rendeződik. Mindemellett a szigetek térségében közel 3000 méternyi hosszon a Duna parton további 12 hektár puhafás ártéri erdő hidrológiai problémái rendeződnek hosszú távon. A beavatkozás másik kiemelt eredménye többek között az, hogy a vízzel újraárasztott mellékágakban a dunai hajózás okozta hullámveréstől védett halbölcsők alakulnak ki, amelyek tucatnyi védett és Natura2000-es halfajnak kínálnak nyugodt ívóhelyeket és terelőhelyeket a Duna partmenti zónájában, mintegy 3000 méter hosszon. 

Az Erebe-szigetek NYUGATI részén zajló élőhelyrekonstrukciós tevékenységeket bemutató helyszínrajz innen tölthető le.

Az Erebe-szigetek KELETI részén zajló élőhelyrekonstrukciós tevékenységeket bemutató helyszínrajz innen tölthető le.

Megszakítás